Henryk Piekarski

Henryk Piekarski

matura 1962, profesor chemii, pracownik naukowy Uniwersytetu Łódzkiego. 

W latach 1962-1967 odbył studia na kierunku chemicznym Wydziału Matematyki, Fizyki i Chemii na Uniwersytecie Łódzkim. Zatrudniony w roku 1967 w Katedrze Chemii Fizycznej na stanowisku asystenta zajmował kolejno wszystkie stanowiska pracownika naukowego aż do stanowiska profesora zwyczajnego. Tytuł profesora nauki chemiczne,1997 r.

Prowadzone badania dotyczą chemii fizycznej a w szczególności chemii fizycznej roztworów. Tematyka badawcza obejmuje: fizykochemiczne właściwości cieczy, termodynamikę chemiczną, termochemię roztworów, oddziaływania międzycząsteczkowe w roztworach z wykorzystaniem różnych modeli oddziaływań, właściwości roztworów elektrolitów w rozpuszczalnikach niewodnych i wodno-organicznych, efekty rozpuszczalnikowe, fizykochemiczne właściwości układów micelarnych, właściwości układów stosowanych jako modele układów biologicznych. Wśród stosowanych metod badawczych na szczególne podkreślenie zasługuje kalorymetria roztworów, w tym: pomiary ciepła rozpuszczania i rozcieńczania, ciepła reakcji oraz pojemności cieplnej cieczy.

Ma na swoim koncie 112 publikacji naukowych, 6 wypromowanych doktorów i ponad 120 magistrów.

Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Łódzkiego w latach 2002-2005 i 2005-2008. Dziekan Wydziału Fizyki i Chemii UŁ w latach 1999-2002.

Prezes Stowarzyszenia Wychowanków I LO w latach 1986-1990


Ostatnia aktualizacja: 2023-12-27

Jeśli uważasz, że powyższe informacje nie są kompletne lub są nie do końca zgodne z prawdą daj nam znać, najlepiej mailem na niebanalni@koper.org.pl.
Jeśli nie wyrażasz zgody na publikację swoich danych lub wizerunku poinformuj nas najlepiej mailem na niebanalni@koper.org.pl.


powrót

x
Polityka Cookies

Wykorzystujemy pliki cookie, aby świadczyć usługi na jak najwyższym poziomie. Możemy ich używać do badania i analizowania ruchu na naszej stronie, możemy również przekazywać je do innych portali. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zachęcamy do zapoznania się z pełną informacją o polityce prywatności - czytaj więcej.